Geboorte van Niet Schieten!

In 1991 speelden drie jonge mannen bij elkaar in een basketball team in Weesp.  Op zich niets bijzonders maar als je naar de mannen keek dan klopte er iets niet. Ze speelden in het eerste team en dat team speelde vrij hoog. (aldus de mannen zelf). Het was niet dat het geen sportieve gasten waren of dat ze geen klik hadden met de rest van het team maar toch…er  klopte gewoon iets niet.

Ze waren bij iedere training en deden van ALLES om zichzelf te profileren. Op tijd op de trainingen en bij de wedstrijden, zaten alledrie in het bestuur, bij het inlopen extra geconcentreerd kijken. Kortom, aan ambitie geen gebrek. Maar…dit alles leidde niet tot meer speelminuten. AU CONTRAIRE. Ze zaten zelfs opvallend VAAK en LANG op de bank.

Misschien was dat het wel wat er niet aan klopte. Ze zaten op de bank en het leek ze niet te deren. Sterker nog …ze hadden het er prima naar hun zin. Het leek wel of er iets begon te bruisen.  Om die tijd op de bank nuttig te besteden werd daar de eerste sketch bedacht (‘op de bank’).  Okay, een naam voor de sketch hadden ze maar hoe moest de uitvoerende artiest heten?

Vijf minuten voor tijd (en met 24 punten voorsprong!) vond de coach dat ie wel een gokje kon wagen en stuurde alle 3 de mannen het veld in. Opvallend was wel dat wanneer 1 van de 3 de bal kreeg er vanaf de kant gelijk geroepen werd: “NIET SCHIETEN!….OVERSPELEN”  Goed,…een naam voor de groep hadden ze dus ook. 

De eerste sketch (“op de bank”) is 1 keer opgevoerd op een feestavond van de basketbal vereniging en was een grote hit. Dat vond de coach ook en hij ‘enthousiasmeerde’ de mannen om hun “tomeloze ambitie maar eens op de showbizz los te laten”. 

Enfin, in 1994 werden ze 2e tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival en wonnen later dat jaar het Camerettenfestival.  

Nu,…ruim 13 voorstellingen verder zijn zij hun coach nog elke dag dankbaar!  (maar dat schijnt wederzijds te zijn)